Blog

Alles over dakenbouw

Je gaat je huis renoveren, of misschien wel een volledig nieuw huis bouwen omdat je dat altijd al hebt willen doen én je er nu eindelijk de tijd en het budget voor hebt, en vraagt je heel veel dingen af. Eén van die dingen is, heel simpel; hoe werkt een dak? Die vraag laat je je ook direct een beetje stom voelen, maar het is een reële vraag. Hoe wordt een dak precies gemaakt? Waar vind je EPDM dakbedekking op maat? En als je een EPDM dakbedekking pakket aanschaft, kan je het dan zelf, of is het beter om alsnog professionals in te huren? 

Dakenbouw 101 

Net zoals met alles in de bouw is het goed om te weten wat je doet. Als het je allereerste keer klussen ooit is, is het wellicht verstandig om er op z’n minst mensen bij te betrekken die het al eerder hebben gedaan en een beetje weten welk boutje waar moet, maar is het ook goed om te overwegen om voor bepaalde delen van je bouwproject (zoals het dak, wat toch een ontzettend belangrijk onderdeel blijft) bouwvakkers in te huren die precies de ins-en-outs kennen. Maar, of je dit nu gaat doen of niet, het blijft goed om de basis te kennen. Een dak heeft in principe hetzelfde doel als een muur; het moet isoleren en beschermen. Hierom kan je een dak dan ook deels vergelijken met een buitenmuur; beiden hebben een vaak houten frame, beiden hebben twee wanden met daartussen een laag isolatiemateriaal wat zowel bedoeld is om de warmte binnen te houden en de kou buiten, en beiden moeten goed werken en water -en weerbestendig zijn. Maar een dak heeft, naast dat alles én dakpannen of grind, ook nog eens EPDM dakbedekking nodig. 

Dakbedekking, dakbekleding? 

Dakbedekking dient ervoor om je dak niet alleen te isoleren en dus de warmte binnen te houden, maar ook om je dak bestand te maken tegen alles wat de buitenwereld het maar te bieden heeft. Zo maakt goede dakbedekking, ook wel dakbekleding genoemd, je dak bestand tegen grove weersomstandigheden. Het maakt het waterdicht, sneeuwdicht, tochtvrij (dubbele isolatie, yes!), bestand tegen extreme hitte zonder te smelten én bestand tegen nieuwsgierige (knaag)dieren die anders wel een kijkje waren komen nemen op je zolder. Vaak wordt hier een industrieel rubbermateriaal voor gebruikt genaamd EPDM, oftewel Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, een naam die je gelijk weer mag vergeten. Dit is zelf aan te brengen, mits je weet wat je doet én met een EPDM dakbedekking pakket. 

 

Hey, succes met je dak!

Geef een antwoord