Blog

Frankrijk: het land dat verbonden is met wijn

Frankrijk is verbonden met wijn, zoveel is wel zeker. Het land heeft een grote concentratie wijnstreken met veel beroemde wijnhuizen en druiven. De reputatie als wijnland is hoog en er huist een extreem grote diversiteit aan wijnen. Van de chardonnay tot de bordeaux, Frankrijk heeft het. In dit artikel een aantal wijnstreken uitgelicht.

Franse wijnen zijn geperfectioneerd

Frankrijk is ingedeeld in 400 Appellations d'Origine Controlée (AOC). Een AOC is één wijnstreek en stelt strenge regels aan de wijnproductie. Als een wijn voldoet aan de regels van de AOC, alleen dan mag dat vermeld worden op de fles. Het Franse wijnsoort bestaat al sinds 600 jaar voor Christus. Dat betekent dat de Fransen lang de tijd hebben gehad om wijn te perfectioneren. De wijnbouwers weten vandaag de dag precies welke druiven het best doen en waar. Daarnaast zijn de omstandigheden in Frankrijk meer dan ideaal. Van het koele noorden met veel kalk in de bodem tot sunny Provence.

De wijnstreek Bordeaux

Als je iemand waar ook ter wereld vraagt naar een Franse wijnsoort zullen ze zeer waarschijnlijk als eerste Bordeaux zeggen. Wereldbekend dus deze wijnsoort en wijnstreek. Deze streek telt zelfs meer wijngaarden dan Duitsland of Zuid-Afrika. Hoe bekend deze wijnstreek ook moge zijn, het verliest aan populariteit. Voor topwijnen legt men veel geld neer, maar de Bordeaux, die zich aan de onderkant bevindt van de markt, legt het af tegen goedkopere soorten. De Bordeaux wijn draagt uiteraard het label AOC of chateau waar de wijn van oorsprong vandaan komt.

De wijnstreek Provence

In deze streek plantten men al eeuwen terug de eerste druivenstokken. Provence is tegenwoordig een populair vakantiegebied dat bekend staat om de rosé wijnen. Maar vergeet niet de smaakvolle rode- en witte wijnen met de lokale rolle druif. De Provence rosé staat bekend als een fris en fruitige variant van rosé. Deze rosé staat wereldwijd bekend als de perfecte manier hoe rosé zou moeten worden gemaakt. Andere wijnmakers uit andere streken passen hun productietechnieken dan ook aan naar Provence maatstaven.

De wijnstreek Champagne

Deze wijnstreek kan gezien worden als de meeste bruisende wijnstreek van de wereld. De champagne heeft een optimale productie doordat deze streek een koel klimaat heeft en een bodem vol met kalk. Uitstekende omstandigheden om champagne te produceren. In de omgeving Epernay en Reims rijpen de druiven en krijgen ze een hoge zuurgraad mee. Door de methode genaamd champenoise krijgt de champagne zijn bubbels. Je hebt natuurlijk champagnes uit deze streek met een grote dure naam, maar ook kleinere champagneboeren vind je hier. Als je in de Champagne streek bent kan je dan ook terecht voor een betaalbare champagne.

Geef een antwoord