Blog

Tips voor een succesvolle verbouwing

Het afgelopen jaar hebben we veel meer tijd thuis gespendeerd. Dit zorgt niet alleen voor verhoogde irritatie tussen mensen, maar ook aan extra irritatie over je woning. Dag in en dag uit zit je in dezelfde ruimte en dat kan je op een gegeven moment zat vinden. Zodoende zijn veel mensen het afgelopen jaar gaan verbouwen. In deze blog geef ik een aantal tips voor een succesvolle verbouwing

Planning en budget

Van tevoren lijkt een verbouwing altijd een goed plan. Je bent namelijk een bepaalde ruimte of zelf de hele woning zat, maar je bent niet klaar om hiervoor te verhuizen. Voor de verbouwing kan je lekker dromen over hoe mooi het er wel niet uit kan zien. Achteraf blijkt het echter wel een tijdsintensieve stressvolle en dure activiteit te zijn geweest. Zodoende is het belangrijk om van tevoren een reële planning te maken en bij verschillende bedrijven te inventariseren voor de prijzen. Zo kan je een goed budget omstellen en ben je niet achteraf negatief verrast. Een verbouwing hoeft overigens niet veel geld te kosten als je bereid bent om veel zelf te doen. Het verven of behangen van muren kan prima zelf worden gedaan. Het vervangen van een badkamer of een keuken is echter niet voor de gemiddelde burger weggelegd. Probeer dus ook rekening te houden met activiteiten waarbij je hulp moet vragen of een professional moet inhuren.

Kleurenschema

Als je een ruimte, of de hele woning, gaat verbouwen is het belangrijk om van tevoren een kleurenschema op te stellen. Als je losse spullen gaat kopen tijdens de verbouwing, is de kans namelijk groot dat ze niet allemaal bij elkaar passen. Veel mensen maken een kleurenschema door een collage te maken. Zo krijg je ook een idee van de soort stijl die je in de ruimte wilt laten overkomen. Ga langs bij de bouwmarkt en vraag om test-strips zodat je thuis de kleuren kan testen voordat je de verf hebt gekocht en ermee aan de slag gaat. Hou naast kleuren ook rekening met materialen. Zelf vind ik een vloer van hardhout in de woonkamer het mooiste, maar heb ik in de slaapkamer weer een voorkeur voor tapijt. Wil je het liefst dezelfde soort ondergrond voor de hele woning, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om overal een houten vloer te leggen en in de slaapkamer gebruik te maken van een groot kleed. Sommige mensen kunnen ook minder goed tegen tapijt, door een gevoeligheid voor stof. Plan dit soort zaken dus voor de start van de verbouwing, dat scheelt een hoop stress.

Geef een antwoord