Blog

Hoe bestrijd ik engerlingen?

Het groeiseizoen is weer begonnen. Sinds twee weken staat op eens alles weer in bloei. Het duurde dit jaar wat langer voordat we weer veel planten in de bloei zagen omdat het nog erg lang bleef vriezen in de avond. Maar die tijd is nu achter ons. Dat betekent ook dat wij deze tijd van het jaar weer veel plantjes in de vaste grond kunnen gaan zetten. Zelf ben ik een fanatieke peper en paprika-groeier. Eén van mijn grootste vijanden rond deze tijd van het jaar zijn engerlingen. Deze kunnen een hele plant binnen een paar weken helemaal nutteloos maken. Zo erg zelfs dat ik de plant soms meteen moet weghalen. Gelukkig is hier een effectieve, en gelukkig ook biologische manier, om dit op te lossen. Namelijk met aaltjes.

 

Aaltjes

Wat zijn engerlingen eigenlijk? Kort gezegd zijn het witte larven die je veelal in de grond vindt. Ze hebben een witachtig lichaam en het vervelende is dat je ze pas echt gaat zien als ze alweer een stuk ouder zijn. Deze kleine larven die voeden zich aan de wortel van je plant. Maar denk niet dat ze alleen gaan voor mijn paprikaplanten. Ze kunnen ook je hele gazon kapot maken. Zo kunnen ze hele grasvelden verwoesten doordat ze het gras van onder de grond stuk eten. Daarnaast komen ook veel vogels af op de grond als de larven eenmaal gegroeid zijn, en die prikken je gazon dan ook helemaal kapot. Dat willen we dus niet. Engerlingen bestrijden is erg gemakkelijk. Je kan namelijk aaltjes tegen engerlingen inzetten. Aaltjes zijn microscopisch kleine wezentjes die je kan “oplossen” in water. Dit spray je vervolgens op je plant of over je gazon heen. Hou deze plant dan gedurende deze tijd goed vochtig. De engerlingen krijgen vervolgens de aaltjes binnen die, “Alien-style”, van binnenuit de engerlingen opeten. Dat noem ik nog eens engerlingen bestrijden. Aaltjes tegen engerlingen: één-nul voor de aaltjes.

 

Biologisch

Engerlingen bestrijden op deze manier is compleet biologisch. Je gebruikt geen vergif dat schadelijk is voor het milieu, voor jou, of voor de plant. Als de engerlingen dood zijn sterven de aaltjes ook vanzelf. Zo kun je op een gemakkelijk manier engerlingen bestrijden. Aaltjes kan je gemakkelijk online kopen. Ze worden vaak snel thuis geleverd en blijven een redelijk lange tijd goed in je koelkast. Lees voor het gebruik altijd goed de instructies, vaak hoeft u namelijk niet alle opgestuurde aaltjes te gebruiken. Aaltjes tegen engerlingen inzetten werkt als een kei, dus als u dit jaar last heeft van engerlingen, zal ik zeker een doosje bestellen.

Geef een antwoord